Tarife aeroportuare

ORADEA / Oradea (LROD)

 

1. TARIFUL DE ATERIZARE*

- nivelul unitar al tarifului: 3.50 EURO / tonă

2. TARIFUL DE ILUMINARE**

- nivelul unitar al tarifului: 2.50 EURO / tonă

3. TARIFUL DE STAȚIONARE***

- nivelul unitar al tarifului: 0.20 EURO / tonă / oră / procedură

4. SERVICII PENTRU PASAGERI

- tarif de servicii pentru pasageri: 3.50 EURO / pasager / îmbarcat
- tarif de securitate: 5.00 EURO / pasager / îmbarcat
- tranzit: 2.00 EURO / pasager / debarcat
- transfer: 2.00 EURO / pasager / îmbarcat
Notă: Tarifele nu includ TVA.
1) Reguli de aplicare:
  • a*) Pentru tarifele aeroportuare de aterizare, iluminare si stationare, a caror baza de tarifare este tona, fractiunile de tona mai mici de 500 kg se neglijeaza, iar cele mai mari de 500 kg se considera o tona; aeronavele cu masa maxima de decolare mai mica de 500 kg vor fi tarifate pentru o tona.
  • b**) In cazul tarifului de stationare, acesta se percepe pentru fiecare ora sau fractiune de ora de stationare a aeronavei pe aeroport, cu exceptia primelor trei ore dupa aterizare.
   Fractiunea de ora se stabileste la 15 minute.
  • c) Tariful de servicii pentru pasager, de transfer si securitate aeroportuara se percep pentru fiecare pasager imbarcat de pe Aeroportul Oradea, iar tariful de tranzit pentru fiecare pasager aflat in tranzit care debarca din aeronava.

5. Scutiri în aplicarea tarifelor de aeroport:

a) Tariful de servicii pentru pasager, tariful de securitate aeroportuară, nu se aplică pasagerilor aflaţi în tranzit sau în transfer cât şi copiilor mai mici de doi ani;
b) Tariful de tranzit şi tariful de transfer nu se aplică copiilor mai mici de doi ani;
c) Potrivit art.31 din Codul aerian al României aeronavele specificate mai jos sunt scutite de la plata tarifelor aeroportuare:
  • aeronavele de stat româneşti;
  • aeronavele militare străine, pentru care există acorduri bilaterale în acest sens, încheiate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, la cererea Ministerului Apărării Naţionale;
  • aeronavele care execută zboruri exclusiv pentru transportul în misiunea oficială al monarhilor domnitori şi al membrilor apropiaţi ai familiei, al şefilor de stat, al şefilor de guvern şi al miniştrilor. În toate cazurile misiunile oficiale vor fi confirmate prin indicatorul de statut corespunzător pe planul de zbor.
  • aeronavele care execută zboruri în folosul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Crucii Roşii sau al Semilunii Roşii.
  • aeronavele civile care efectuează misiuni de căutare şi de salvare sau transportă personal şi materiale în cadrul acestor misiuni;
  • aeronavele care efecuează misiuni umanitare şi de ajutoare urgentă;
  • aeronavele care sunt nevoite să aterizeze datorită unor cauze tehnice, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a unor situaţii de forţă majoră;
  • aeronavele care aterizează din dispoziţia Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi/sau a Ministerului Apărării Naţionale;
  • alte categorii prevăzute de lege.

6. FACILITĂȚI LA ALPICAREA TARIFELOR DE AEROPORT

În scopul încurajării frecvenţei de operare a operatorului aerian se acordă reduceri la tariful de aterizare după următoartea schemă:

 
Nr. crt.Număr de aterizări / lunăReducere (%)
1. 5 - 10 5
2. 11 - 15 10
3. 16 - 20 15
4. 21 - 25 20
5. 26 - 30 25
6. 31 - 35 30
7. 36 - 40 35
8. 41 - 45 40
9. 46 - 50 45
10. peste 50 50
Reducerile se acordă tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri regulate (conform Art.48 din Codul Aerian) sau operează pe bază de contract.

7. STIMULENTE ACORDATE OPERATORILOR AERIENI

a) Ajutor la înfiinţarea de destinaţii noi în cadrul Uniunii Europene:

 Conform noilor orienatări comunitare publicate la data de 04.04.2014 în Jurnalul Oficial al U.E, Consiliul Judeţean Bihor, poate acorda un ajutor financiar care va reprezenta reducerea tarifelor de aeroport (aterizare, iluminare, staţionare, tarif de servicii pentru pasageri, tarif de dezvoltare, tarif de securitate aeroportuară, tarif de tranzit şi tarif de transfer) cu până la 50% şi se va acorda pentru o perioadă de maxim 3 ani.
Aeroportul Oradea

8. SCHEMA EX-ANTE PENTRU AEROPORTUL INTERNATIONAL ORADEA


"In conformitate cu prevederile Orientărilor Comisiei Europene nr. 2014/C 99/03, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 04.04.2014, privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor şi companiilor aeriene, la data de 24 mai 2016 prin Hotărârea Nr.148, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat Schema ex – ante pentru Aeroportul Internaţional Oradea. De asemenea, la data de 15.05.2019, pentru o mai bună utilizare a capacității actuale și viitoare și pentru îmbunătățirea situației financiare, s-a revizuit această schemă prin actualizarea cheltuielilor (menţionată mai jos). Această schemă se aplică tuturor companiilor aeriene care vor deschide curse regulate noi, interne şi externe, de pe Aeroportul Internaţional Oradea. Stabilirea destinațiilor se va face pe principiul ”primul venit, primul servit"

Pentru a beneficia de schema ex-ante, un operator aerian trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • operarea unui minim de 2(două) destinații noi, cu cel puțin 2(două) frecvențe pe săptămână fiecare;
 • asigurarea unui factor de încărcare mediu a aeronavei de 80%.
 
Nr. crt.Denumire tarifUnitate de masuraValoare tarif
Fara TVA
-euro-
01. Tarif de aterizare Tona 1,50
02. Tarif de servicii pentru pasageri Pax. Imbarcat 1,00
03. Tarif de securitate aeroportuara Pax. Imbarcat 1,00

NOTA: La tarifele aprobate prin Schema ex – ante se adaugă, după caz,Tariful de iluminare şi Tariful de staţionare conform A.I.P România, respectiv:

TARIFUL DE ILUMINARE

 • nivelul unitar al tarifului: 2.50 EURO / tonă / procedură

TARIFUL DE STATIONARE

 • nivelul unitar al tarifului: 0.20 EURO / tonă / ora

ACI Europe

Aeroportul Oradea

Adresa: Calea Aradului nr. 80
Telefon: +40 259 416 082 | +40 259 413 951
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Urmăreşte-ne

Copyright © . Toate drepturile rezervate Aeroportul Oradea. Web Hosting & Design by Weblike PRO | Proper Marketing-Events